Fermentatie

Fermentatie is een “wonder van moeder natuur”, een 100% natuurlijk proces. Het enige wat je nodig hebt is vocht, warmte, tijd, voeding en microben die het werk doen. Microben zijn bijvoorbeeld gisten of melkzuurbacteriën. In het geval van een melkzuurbacterie wordt suiker omgezet in voornamelijk melkzuur. Dit is de veel gebruikte “melkzuur-fermentatie”. Denk aan kaas, yoghurt en zuurkool. Het is bekend dat gefermenteerde producten een positief effect hebben op smaak, houdbaarheid, maar ook (darm)gezondheid. In Azië wordt soja gefermenteerd en onder andere gebruikt om bij pasgeboren baby’s diarree tegen te gaan. Ook bij jonge dieren als biggen en kalveren zijn vele studies gepubliceerd waarbij gefermenteerde producten een positief effect op de darmgezondheid hebben. 

De darm

In de darm van mens en dier wonen honderden miljarden microben. Al deze microben tezamen noemen we het “microbioom”. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het microbioom een grote invloed heeft op het goed en gezond kunnen functioneren van mens en dier. De microben in de darm verteren het voedsel en zorgen zo dat de voedingsstoffen vrijkomen. Bij dat proces komen ook allerlei andere nuttige stofjes vrij. Die houden de darmwand in gezonde conditie en helpen bij een soepele stoelgang. De kunst is om ervoor te zorgen dat het microbioom heel veel goede en zo weinig mogelijk slechte bacteriën bevat. Melkzuurbacteriën behoren tot de groep van de goede bacteriën. Laat deze bacterie nou ook erg belangrijk zijn in melkzuurfermentatie.

Melkzuurbacterie

Om ervoor te zorgen dat de fermentatie elke keer hetzelfde eindresultaat geeft (qua smaak, pH, melkzuur, enzovoorts) voegen we bij de start van de fermentatie een hoeveelheid melkzuurbacteriën toe. Deze gaan in de vochtige, warme en zuurstofarme omgeving enorm hard groeien (factor 1.000 tot 10.000). En terwijl ze groeien produceren ze onder andere melkzuur. Naast de melkzuurbacterie zelf, heeft ook melkzuur een gunstige invloed op het functioneren van de darm. Fermentatie is dus een ideale technologie om snel en efficiënt een enorme hoeveelheid melkzuurbacteriën en melkzuur te produceren. Het aantal melkzuurbacterien dat bij de start wordt toegevoegd, is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de fermentatie elke dag hetzelfde resultaat geeft. 

Nutrienten

Naast de soort microben die in de darm wonen, is het ook belangrijk welke nutriënten waar in de darm opgenomen worden. Nutriënten die niet of slecht in de dunne darm worden opgenomen, gaan richting de dikke darm en kunnen daar dienen als voeding voor bacteriën. Zijn dat slechte bacteriën dan komen er nog meer slechte bacteriën, en kan het dier ziek worden of zich ongemakkelijk voelen (staartbijten). Daarom is het belangrijk dat het voer wat het dier ingaat, zo goed mogelijk verteerbaar is én componenten bevat die een positieve bijdrage aan de darmgezondheid leveren. Denk daarbij aan melkzuur, enzymen en bio-actieve stoffen. Fermentatie is een technologie die een positief effect heeft op de oplosbaarheid en verteerbaarheid van nutriënten. Ook is fermentatie prima in staat om bepaalde negatieve stofjes om te zetten in positieve stofjes. Kortom, het mes snijdt aan vele kanten.