Eiwit Fermentatie
Voerkosten zijn de belangrijkste kostenpost op een varkensbedrijf, waarbij eiwitrijke grondstoffen tot de duurdere grondstoffen behoren. De meest gebruikte eiwitrijke grondstof is sojaschroot, maar alternatieven als raapzaadschroot, zonnebloemschroot, bonen, lupinen en erwten komen meer en meer in beeld.
Ongewenste Stoffen
De meeste eiwitrijke grondstoffen bevatten bepaalde stoffen die negatief zijn voor de vertering of smaak. Daarom worden eiwitrijke grondstoffen veelal verhit (toasten). Echter, dit haalt niet alle ongewenste stoffen eruit (bijvoorbeeld in sojaschroot blijven onverteerbare suikers, vezels, en allergenen achter). Onze passie voor fermentatie heeft geleidt tot jarenlang onderzoek, waaruit gebleken is dat het met fermentatie mogelijk is om wel alle ongewenste stoffen sterk of geheel af te breken. We zien in onze stallen dat gefermenteerde sojaschroot ertoe leidt dat het totale aandeel sojaschroot duidelijk omlaag kan. Dit geeft een besparing op voerkosten maar ook op input en output van stikstof.
Toasten kost veel energie
Diverse eiwitrijke grondstoffen worden getoast, wat veel energie kost. Bovendien kan het alleen door specialistische bedrijven worden uitgevoerd, waardoor er een afhankelijkheid ontstaat. Ook is er risico op over- en onderverhitting, beide met negatieve effecten op de dierprestaties. Met fermentatie kunt u zelf uw grondstoffen opwaarderen. Zonder verhitting, zonder extra tussenschakels. Ook koudgeperste soja of koudgeperste raapzaad zijn prima te fermenteren.
Jonge dieren
Hoe jonger het dier, hoe hoogwaardiger het eiwit en hoe hoger de inkoopprijs. Uit wetenschappelijke studies en uit eigen proeven op onze R&D locaties, blijkt dat het fermenteren van "standaard" sojaschroot ertoe bijdraagt dat andere dure eiwit-componenten als vismeel, weipoeder, aardappeleiwit, speciale sojaproducten niet meer of sterk vermindert nodig zijn. Oftewel simpel gezegd: door sojaschroot van circa 450 EUR/ton te fermenteren heb je minder of geen grondstoffen van 1000+ EUR/ton nodig; "Voor de boer door de boer".
Meerdere Technieken
Het fermenteren van eiwitrijke grondstoffen kan zowel via de “vloeibare fermentatie” (tot 30% droge stof) als via “solid-state fermentatie” (tot 55-65% droge stof). FermCare is DE specialist voor het fermenteren van eiwitrijke grondstoffen.